Via gamified cyber learning worden mbo’ers doelgericht opgeleid tot cybersecurity specialist.
Cyberaanvallen. Het is de nachtmerrie van menig organisatie en internetgebruiker. Ransomware, nep webshops, gehackte databases, gekraakte bankrekeningen. Criminelen handelen steeds professioneler en effectiever. Om de tegenaanval in te zetten zijn kennis én heel veel handen nodig. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf D5-IQ en het ROC van Amsterdam – Flevoland bundelen daarvoor hun krachten. Via gamified cyber learning worden mbo’ers doelgericht opgeleid tot cybersecurity specialist.
Het is de eerste opleiding in Nederland, die zo op de praktijk is ingericht. “’Train as you fight’ is ons principe”, aldus Harold Vermanen, partner van D5-IQ, en Lex de Lange, business developer bij het bedrijf. Cybersecurity is een lastig vak om les in te geven en te krijgen. Je loopt snel achter de feiten aan. Daarom is het belangrijk om alleen kennis over te brengen die relevant is. De Lange en Vermanen weten waar ze over praten. De wortels van D5-IQ liggen bij defensie en aanverwante organisaties waar cybersecurity hoofdprioriteit is.
Onlangs klonk het startschot voor de samenwerking tussen D5-IQ en het ROC van Amsterdam – Flevoland. Die is tot stand gekomen via House of Digital, een publiek-private samenwerking van de Gemeente Amsterdam, het ROC van Amsterdam – Flevoland, de Hogeschool van Amsterdam en tientallen bedrijven. House of Digital brengt onderwijs en bedrijven op het gebied van digitale economie dichter bij elkaar, door kennis te delen en nieuwe opleidingen te helpen ontwikkelen. Amsterdam staat in de top drie van Europese steden voor ondernemers in de digitale economie.
Levensecht door Immersive Labs
De training van D5-IQ is geen ‘dedicated’ cybersecurity-opleiding, maar een aanvulling op bestaande lesprogramma’s. Studenten verdiepen en verbreden hun kennis via AI (Artificial Intelligence) gestuurde gamified cyberlearning platformen uit het portfolio van D5-IQ. Studenten hebben toegang tot Immersive Labs met online trainingen in verschillende moeilijkheidsgraden. Zij komen bijvoorbeeld in de schoenen van een fictief team te staan om zo de juiste kennis te krijgen over cybersecurity. Met behulp van deze praktische labs leren studenten cyberdreigingen te herkennen en uit te schakelen of juist methoden om kwetsbaarheden in een netwerk of app te vinden. Een levensechte benadering van de werkelijkheid waarmee ze straks in hun professionele werk mee worden geconfronteerd.
Studenten vergaren zo veel efficiënter hun kennis én hebben er meer plezier in. Hun resultaten verbeteren soms met maar liefst 75 procent. Via de traditionele leermethoden is dat niet mogelijk. Gamification of serious gaming is een belangrijke stap op gebied van onderwijsinnovatie. Het is een dynamisch proces: de inhoud van Immersive Labs wordt continu aangepast aan de realiteit en uitgebreid. Theorie en praktijk sluiten zo naadloos op elkaar aan, werkveld en onderwijs ook, inclusief het taalgebruik van toekomstige werkgevers in cybersecurity.
Veel vraag naar cybersecurity specialisten
Er is momenteel vraag naar zo’n twintigduizend cybersecurity-specialisten. De samenwerking levert een groot potentieel op. Mbo’ers zijn praktisch ingesteld, aanpakkers met een hands-on mentaliteit. Het ROC van Amsterdam – Flevoland heeft vier mbo-colleges met ICT-opleidingen en bij veel andere opleidingen loopt digitalisering er als een rode draad doorheen.
Alleen jonge mbo’ers opleiden is echter niet genoeg. Nederland loopt voorop qua internetdekkingsgraad. Dat zoveel mensen van internet gebruikmaken, brengt ook risico’s mee. Op dit moment kunnen de vacatures voor cybersecurity specialisten lang niet allemaal worden ingevuld. Daarom richt D5-IQ zich ook op werkzoekenden. Zij kunnen zich in vier maanden omscholen naar een baan in cybersecurity, waarbij het verhogen van het percentage vrouwen binnen cybersecurity, nu 23 procent, een van de speerpunten voor D5-IQ is.
De aangeboden training met het Immersive Labs platform is een unieke trainingsmethode, ook internationaal gezien. Door de samenwerking met D5-IQ heeft het ROC van Amsterdam – Flevoland een waardevolle aanvulling op zijn opleidingsaanbod. Het opleiden via gamification spreekt veel jongeren aan en de training verhoogt het cybersecurity-bewustzijn. In het nieuwe traject is ook de Stichting Praktijkleren aangehaakt, dat roc’s ondersteunt bij het ontwikkelen van les- en examenmateriaal voor praktijkleren binnen én buiten de school. Als dit goed werkt, kan het verder in het land worden ingezet.